Tepel(hof)reconstructie

Het is voor vrouwen vaak het sluitstuk van een zware periode van ziekte, operaties en herstel: de tepelreconstructie en tepelhofreconstructie. Na een borstreconstructie wordt, als dat nodig is, de nieuwe borst weer helemaal compleet gemaakt met tepel en tepelhof. Wellicht staat u voor deze ingreep en wilt u er meer over weten.

 

Ik ben als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht gespecialiseerd in borstreconstructieve zorg na kanker. Vrouwen die noodgedwongen afscheid moesten nemen van hun natuurlijke borst(en) help ik aan ‘nieuwe borsten’ waar ze weer gelukkig mee zijn. Een mooie, nieuwe tepel en tepelhof horen daarbij.

 

Waarom een tepelreconstructie en tepelhofreconstructie?

Bij een borstreconstructie worden nooit direct een nieuwe tepel en tepelhof gemaakt. Eerst moet de borst helemaal herstellen, zijn definitieve vorm hebben en mijn patiënt weer in goede conditie zijn. Daarna kunnen de tepel- en tepelhofreconstructie plaatsvinden.

Zowel het maken van een nieuwe tepel als tepelhof zijn beide vrij eenvoudige ingrepen die onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. De eerste stap in deze behandeling is de tepelreconstructie, na minimaal 6 weken volgt de tepelhofreconstructie.

 

2 methodes voor tepelreconstructie

  1. De tepel reconstrueren uit de huid van de nieuwe borst.

  2. Een gedeelte van de gezonde, bestaande tepel (mits aanwezig) gebruiken voor de nieuw te vormen tepel.

 

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

  • De nieuwe tepelhof wordt gemaakt met behulp van ‘medische tatoeage’ (dermatografie). Dit doet een huidtherapeute die hier speciaal voor is opgeleid. Hiermee zijn heel mooie resultaten te bereiken. Vaak zijn 2 of 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. De dermatografie zal door onze huidtherapeute Mary Smits in het Diakonessenhuis worden uitgevoerd.

  • In plaats van een tatoeage kan ook een tepelhof gemaakt worden uit een rond stukje huid uit de lies. De huid is hier namelijk vaak wat donkerder. Deze methode is minder populair dan een tatoeage.

  • Er zijn ook op maat gemaakte kunsttepels van siliconen, deze worden op de gereconstrueerde borst geplakt.

 

Verwachtingen en eindresultaat

Vrijwel al mijn patiënten ervaren de tepel- en tepelhofreconstructie als nauwelijks belastend. Ik krijg regelmatig te horen dat ze de behandeling zien als afsluiting van een intensieve periode. Ook met het eindresultaat zijn de meeste vrouwen heel tevreden. Dit geef ik u nog graag mee:

  • De nieuwgevormde tepel heeft meestal iets minder volume dan een gezonde tepel.

  • Ook bij een geslaagde tepelhofreconstructie is vaak niet te voorkomen dat er een gering kleurverschil is ten opzichte van de gezonde tepelhof (indien u nog een gezonde, eigen borst hebt).

  • U zult helaas geen of nauwelijks gevoel ervaren in een gereconstrueerde tepel.

 

U kiest voor de tepelreconstructie en tepelhofreconstructie

U hebt een borstreconstructie achter de rug en wilt nu uw tepel en tepelhof laten reconstrueren bij één of beide borsten? Als plastisch chirurg ben ik gespecialiseerd in borstreconstructieve chirurgie. Maak een afpraak voor een persoonlijk consult. Meer over de operatie kunt u via de buttons hieronder lezen.  

Tepelreconstructie

In dit figuur ziet u hoe een tepelreconstructie middels een zogenaamde star flap wordt uitgevoerd. De tepel wordt gereconstrueerd uit uw eigen borsthuid en de behandeling zal onder plaatselijke verdoving kunnen plaats vinden.