Buikwandcorrectie met of zonder liposuctie

Overweegt u om een buikwandoperatie te ondergaan, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder vindt u algemene informatie over de buikwandcorrectie. Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics heb ik inmiddels veel mensen kunnen begeleiden in hun verzoek voor een buikwandcorrectie. Maak een vrijblijvende afspraak met dokter Bruekers om uw wensen en mogelijkheden te bespreken.

 

Waarom een grote buikwandcorrectie

Na gewichtsverlies of een zwangerschap kan er een slappe buik met huidoverschot ontstaan zijn waardoor u niet meer tevreden ben met hoe uw buik eruit ziet. Ook bij mensen die wat zwaarder zijn en het vetoverschot in de buikregio verzamelen kan er onvrede over de buik bestaan. Verder afvallen of sporten helpt vaak niet en in die gevallen kan een buikwandcorrectie of abdominoplastiek een oplossing voor u zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat er bij u sprake is van een rectus diastase, een probleem waarbij de buikspieren niet meer goed aan elkaar zitten in de middenlijn. Op die manier heeft u een zwakke buikwand die naar voren kan bollen, vaak gaat dat gepaard met rugklachten. Meer informatie kunt u vinden op deze website.

 

Er bestaan verschillende operatie technieken van een buikwandcorrectie, welke techniek voor u geschikt is kan het best besproken worden in een persoonlijk gesprek. De keuze is voornamelijk afhankelijk van het huidoverschot. Als dit een beperkt overschot is en het overschot zich in de onderbuik bevindt kan een mini-abdominoplastiek voor u een oplossing zijn. Indien het overschot zich zowel in de onderbuik als rondom de navel en de bovenbuik bevindt zal een grote of volledige buikwandcorrectie meer geschikt zijn. Er bestaat ook nog de fleur-de-lis techniek waarbij ook een verticaal litteken in de middenlijn op de buik gemaakt wordt, gelukkig is dit alleen in de meest extreme situaties van huidoverschot nodig. Als het huidoverschot via de flanken naar de rug of billen loopt en de billen hangen ook dan is een combinatie met een billift een optie. De buikwandcorrectie wordt dan rondom gedaan. De littekens probeer ik zo laag mogelijk te plannen zodat deze in het ondergoed of het bikinibroekje vallen.

Meestal is een aanvullende liposuctie van de bovenbuik of flanken nodig om een optimaal resultaat te krijgen.

 

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek met dokter Bruekers bespreekt u uw wensen en doorloopt u samen de mogelijkheden. Dokter Bruekers onderzoekt de kwaliteit van de buikhuid en buikspieren. Er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen, zodat de operatie goed voorbereidt kan worden, maar ook om ter vergelijking na de operatie. U krijgt advies over het type buikwandcorrectie, dat voor u het beste resultaat oplevert.

 

Benoem het eventuele gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Soms is het namelijk nodig deze enkele dagen voor de operatie te stoppen.

 

Het is belangrijk om in de maanden voor de operatie zo fit mogelijk te worden en op streefgewicht te komen of blijven. Er wordt geadviseerd om een BMI onder 32 aan te houden. Bereken hier uw BMI. Dit doet u door gezond te eten en genoeg te bewegen. Desgewenst kan de hulp van een diëtiste worden ingeschakeld. Niet alleen doorstaat u de operatie beter als u fit bent, maar ook komt dit het resultaat ten goede.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen zo klein mogelijk te maken. 

Figuur 1

De buik wordt vlak voor de operatie op deze manier afgetekend.


Figuur 2

De buikspieren kunnen naar de zijkant afgegleden zijn en worden middels het "reven" weer naar de middenlijn gebracht.


Figuur 3

Nadat het overschot aan huid en vetweefsel is verwijderd kan de buik gesloten worden.


Figuur 4

Er is een litteken laag in de onderbuik, dat zo laag mogelijk geplaatst wordt zodat dit in het ondergoed valt. Daarnaast is er een klein littekentje rondom de navel.